Нормативи спецодягу, спецвзуття та ЗІЗ для медичних працівників

Профспілка працівників охорони здоров’я України листом від 17.03.2020 № звернулася до уряду України, зокрема, з вимогою щодо термінової розробки та затвердження Типових норм спецодягу, спецвзуття та ЗІЗ для працівників медичної галузі. Наразі такі норми уряд поки що не затвердив.

Для вирішення питання забезпечення медичних працівників закладу охорони здоров’я засобами захисту під час надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, пропонуємо керуватися рекомендаціями додатку 6 до наказу МОЗ України від 13.03.2020р. №663, де перелічено якими саме засобами індивідуального захисту повинні бути забезпечені медичні та інші працівники закладів охорони здоров’я для їх захисту від захворювання на коронавірусну хворобу COVID-19: медичний персонал, що бере участь у прямому догляді за пацієнтами, повинен використовувати наступні ЗІЗ:
– ізоляційні халати або костюми біозахисту;
– рукавички оглядові та хірургічні одноразові нітрилові з довгими манжетами;
– маски медичні/хірургічні;
– захисні окуляри або щитки;
під час проведення аерозольгенеруючих процедур (наприклад, інтубація трахеї, неінвазивна вентиляції легень, трахеотомія, серцево-легеневої реанімація, ручна вентиляція легень, бронхоскопія, розтин трупа) працівники закладів охорони здоров’я повинні використовувати:
– респіратори,
– захисні окуляри або щитки;
– рукавички оглядові та хірургічні одноразові нітрилові з довгими манжетами;
– ізоляційні халати або костюми біозахисту;
– водонепроникні фартухи слід використовувати, якщо ізоляційний халат не є водонепроникним;
– респіратори класу захисту не нижче FFP2 або FFP3;
– антисептики на спиртовій основі.

Інспектор з охорони праці О. Драган